Zure kontua

  • Konektatzen...
BM SUPERMERCADOS

AKTUALITATEA

1. argazkia

Elikadura osasungarria

Zure despentsan izan behar dituzun 7 elikagai "hilezkor"

Zenbat aldiz alferrik galduko ditugu elikagaiak, behar dutenean ez kontsumitzeagatik? Askotan, produktu freskoak erosten ditugu, fruta, barazkiak edo arraina, esaterako, eta egun gutxitan kontsumitzen ez badira, hondatu egiten dira. Bestalde, beste elikagai eta ongailu batzuk eskura izatea komeni da, iraungitze-data hilabetetan edo urtetan luzatzen baita.

Hauek dira aurki ditzakezun elikagai iraungiezin nagusiak:

1-Eztia: azukre asko edukitzeagatik denbora luzez gorde daitekeen gozagarri naturala. Neurriz eta ezti naturala lehenetsiz kontsumitzea gomendatzen da.

2-Gatza: mendeetan zehar arraina edo barazkiak bezalako elikagaiak kontserbatzeko erabilia, gatz arrunta gure sukaldeetako osagai garrantzitsuenetako bat da. Dagoen gatz barietate desberdinekin zaporea indartzeaz gain, ongailu hilezkor nagusietako bat da.

3-Espezieak: gatza gehien erabiltzen den indartzailea den bezala, espeziek ere postu eztabaidaezina dute jaki-gordailuetan. Hiru urtera arte gorde daitezke, baina usain eta zapore bereziaren zati bat galduko dute.

4-Arroza eta lekaleak: zuntz- eta proteina-iturri handiak dira, edozein momentutarako egokiak. Arroz lehorrak, adibidez, hiru hamarkada iraun dezake, baldin eta hezetasunetik eta berotik urrun mantentzen bada.

5-Oliba olioa: urre likidoa, propietate ugariko iturria, ezinbestekoa da dieta mediterraneoan. 3 urtera arte kontserbatzen da, baina lehenago kontsumitzea gomendatzen da, mantenugai guztiak aprobetxatzeko.

6-Vinagre. Ozpinetan ontzea izan da elikagaiak kontserbatzeko beste metodo ezagun bat, hozte-sistemarik gabe. Ozpina ez da iraungitzen azido azetikoaren ondorioz, baina leku fresko, lehor eta eguzki-argitik urrun biltegiratu behar da.

7-Kafea: ardoa bezalakoa ez den arren, zenbait kasutan urteekin hobetzen dena, kafea ere denboraren joana ondo jasaten duen beste elikagai bat da: gutxienez 2 urte, leku lehor eta argitik urrun gordetako kafe aleen kasuan.