
Trukuak
Janari hauen azala botazen duzu? Ez zenuke egin behar...
Janaria prestatzen ari zarenean egiten duzun lehenengo gauza gainaldeko oskolak kentzea bada, irakurtzen jarraitu beharko zenuke. Eta uzten dituzun elikagaien larruak uste baino probetxugarriagoak badira? Pentsatu arretaz eta egin tarte bat zure errezetetan.
BM Supermerkatuetan elikagaien aprobetxamenduaren aldeko apustua egiten dugu; horregatik, azala mantenduz hobeto jakingo dizuten elikagaien zerrenda txiki bat erakusten dizugu:
Tomatea
Ziur aski, larrua eta guzti jaten duzu landare hau. Tomateak berak ur, potasio, zuntz, burdina eta kaltzio kantitateak ditu. Larruazalaren propietate antioxidatzaile eta antikanzerigenoei gehituta, tomatea laguntzaile egokia bihurtzen da gaixotasun kardiobaskularrak prebenitzeko eta gure bihotza zaintzeko. Entsaladetan jaten aspertu bazara, cherrry tomateen errezeta xume bat proposatzen dizugu, labean, belar finekin.
Patata
Patata jaki erabilgarrienetako bat da janaria prestatzeko orduan. Tuberkulu ezagun hau errezeta ugaritan agertzen da eta mila formatan prestatzen da. Patata errea edo ingeles estilorik garbienean, ‘baked potato’ erara egitea proposatzen dizugu,. Sukaldaritzako aholku gisa, ziurtatu larruazalaren eremu berdexkak kendu behar dituzula jan aurretik, solanina kentzeko.
Pepinoa
Pepinoa barazki ezin hobea da gure gosea asetzeko eta kanpotik ere hidratatzeko. Ezinbestekoa da betiko gazpatxoan, nahiz eta larruazalaren zaporea mingotsa izan daitekeen. Zaporea arintzeko trikimailu bat gatzetan beratzea edo marinatzea da.
Azenarioa
Azenarioa zuzenean ondo garbi eta larruz jatea onena den arren, erraz birrinduta ere kontsumi daiteke. Aukera on bat azenario-larruaren txipa labean egitea da, azala eta guzti aprobetxatzeko.
Banana
Ziurrenik harritu egingo zinen aukera honekin. Nahiz eta egia den banana oskolak ezin direla modu berean jan, elaborazio batzuetarako erabil daiteke. Adibidez, almibar mamitsu bat prestatzeko. Egizu 20 minutuz eta gehitu likidoa bizkotxo edo tarta batean.
Zer beste elikagai jaten duzu larruarekin edo bere azala aprobetxatzen duzu zure errezetetan?