
Elikadura osasungarria
Gabonetako gehiegikerietatik berreskuratzeko afariak
Koilara-plater on batek hotza astintzen eta gure urdaila lasaitzen laguntzen digu, jai hauei aurre egiteko. Horretarako, beste plater batzuen soberakinak ere aprobetxa ditzakegu eta, horrela, Eguberri hauetan aurreztu.
Osagaien kalitatea funtsezkoa da zopak prestatzeko, produktu bakoitzaren esentzia aprobetxatzea baita kontua. Hona hemen zure osagaien zapore hobea lortzeko truku bat: lapikora bota aurretik arin frijitzea.
Kontuz ibili behar gara gure zopari botatzen dizkiogun jakien egosketa-puntuarekin ere; barazkiei ez diegu 15 minutu baino gehiago eman behar (zati oso txikitan moztuta baldin badaude, 10 minutu gehienez).
Gatzari dagokionez, gure plateraren zaporearen etsai bihur daiteke gehiegi botaz gero. Zerbaitegatik osagai suabeagoak erabili badituzu, aukera bat izan daiteke zapore-indartzaile naturalen bat erabiltzea; ziur baduzula jakitokian (tomate-pasta, hummusa, pestoak…).
Arrain-zopa
Lau lagunentzako osagaiak:
250 gramo arrain-hezur
100 gramo tomate natural
100 gramo tipula
100 gramo piper berde
100 gramo ardo zuri
Piper lehor bat
Piper txorizeroa
Ogi zati bat
Garniziorako:
8 muskuilu
8 otarrainxka
8 txirla
Nola prestatu
Lapiko batean, sueztitu tipula eta piperra, tipula gardentzen den arte, gehitu tomatea eta lurrundu ura. Gehitu ardo zuria eta lurrundu. Bota arrain-hezurrak, ogia eta piper txorizeroa, eta estali dena urez. Egosi su motelean 30 minutuz, kendu hezurrak, birrindu eta iragazi. Garniziorako, salteatu otarrainxkak zartagin batean alde bietatik, gehitu muskuiluak eta txirlak, kendu sutatik eta jarri tapa, eta utzi ireki daitezen. Zerbitzatu zopa garnizioarekin batera.
Minestrone zopa
Lau lagunentzako osagaiak:
100 gramo azenario, juliana eran
100 gramo porru, juliana eran
100 gramo tipula, juliana eran
Apio-adar bat
Baratxuri-atal bat
100 gramo fideo lodi
Oliba-olioa
Gatza
Nola prestatu
Sueztitu juliana eran moztutako barazkiak baratxuriarekin batera, 20 minutuz. Gehitu tomatea eta frijitu arin. Gehitu litro bat ur eta egosi 25 minutuz su motelean. Bota pasta eta egosi beste 10 minutuz. Zerbitzatu beroa.