Zure kontua

  • Konektatzen...
BM SUPERMERCADOS

AKTUALITATEA

1. argazkia

Sasoiko produktua

Apioa: neguko barazki bikain hau aprobetxatzeko trukuak

Apioa zona mediterraneoetan eta Ekialde Hurbilean jatorria duen ortuaria da. Urte osoan eros daiteke, baina udazkena eta negua dira apioa kontsumitzeko sasoirik onenak.Etxe askotan da preziatua barazki hau; zapore eta aroma biziak ditu, beraz, osagai aproposa da entsalada eta zopetarako.

Apioa energia-iturri garrantzitsua ez den arren (luzokerraren atzetik, energia-balio txikieneko ortuaria da), osasungarria da. Nutrizioari dagokionez, zuntza, antioxidatzaileak, bitaminak (A1, B2, B3, B6 eta C), mineral zerrenda luzea (potasioa, magnesioa, kaltzioa, burdina…) eta olio esentzialak ditu.

Apioak organismorako dituen onuren artean, nabarmentzekoa da digestioari laguntzen diola. Diuretiko ona ere bada (ur kopuru handia baitu), eta horrek organismoa garbitzen laguntzen du eta, hori gutxi balitz, lo hartzeko ere lagungarria da.

Hona hemen zure errezetetan apioa aprobetxatzeko zenbait truku eta aholku:

  • Zukuan edo irabiakian: Apioa kontsumitzeko modu nahiko ezaguna da, irabiaki berde bat prestatzeko ezinbesteko osagaietako bat da. Edozein fruta, barazki eta ortuarirekin konbina daiteke. Nahi al duzu tomate eta apio irabiaki bat?
  • Gisatu eta zopetan: Apioaren zurtoinak zein hostoak erabil daitezke neguko edozein gisatu edo zopa egiteko. Kasu horietan, neurriz erabili behar da apioa, gainerako zaporeak ez estaltzeko.
  • Entsaladetan: Apioa kontsumitzeko modu oso erraza da. Moztu itzazu zurtoin freskoak tira finetan, eta nahastu letxugarekin, ziazerbekin, sagarrarekin eta intxaurrekin. Ondo nahierara, eta gozatu.
  • Crudite-etan: Barazki hau aukera paregabea da zure crudite-snacketarako. Egin behar duzun gauza bakarra da bastoi txikitan moztu, eta osagarri osasungarriekin batera kontsumitu, hummusarekin, esaterako. Beste aukera bat da apioaren zurtoinak labean gratinatzea, kurruskariago gera daitezen.

Apio freskoaren arazoetako bat da hondatu egiten dela erositako kantitatea kontsumitu baino lehen. Aprobetxatzeko, apio deshidratatu hautsa presta dezakezu. Zurtoinak lehortu eta ehotu baino ez da egin behar. Gatzarekin edo beste espezia batzuekin nahasten baduzu –perrexila, albaka, etab.–, apio ukitudun ongailu goxoa lortuko duzu.

Animatzen al zara apioa hauetako moduren batean kozinatzera? BM Supermerkatuek lana errazten dizute!