
Trukuak
Errege-erroska osasungarria egiteko 5 truku, eta gozorik magikoenari buruzko beste bitxikeria batzuk
Aurten ere Errege Magoen etorrerarekin amaituko ditugu Eguberriak, ilusioz betetako eta elkarrekin berriro egoteko aukera ematen digun garai hau; baina mahaiaren bueltan gehiegikeriak ere egiten ditugu, truku hauei esker saihestu ahal izan ditugunak. Azkeneko erasoa falta da, baina, oraindik: Errege-erroskarena.
Urtarrilaren 6ko postre tradizional hori Eguberrietako ohikoenetakoa da. Baita dibertigarrienetakoa ere, barruan gordetzen duen jolasari esker; badakizu: iruditxoa aurkitzen baduzu, Errege edo Erregina koroatuko zaituzte; baba aurkitzen baduzu, ordea, Erroska ordaindu beharko duzu.
Ba al dakizu nondik datorren tradizio hori? Neguko solstizioan (abenduaren 21 inguruan) egiten zen erromatar jai batetik dator; jai hartan, pikuekin, datilekin eta eztiarekin prestatutako opil biribil batzuk oparitzen zitzaizkien esklaboei, barruan baba lehor bat zutenak. Baba aurkitzen zuena bereziki ondo zaintzen zuten jaietan zehar.
Errege-erroska gosari, postre edo askari goxo-goxoa da egun berezi horretarako, batez ere txokolate-katilukada batekin batera jaten badugu. Gaur egun, askotariko erroskak aurki ditzakegu: chantillyz, kremaz, txokolatez… betetakoak, esaterako; baina jatorrizko errezetak ez zeraman azukreztatutako frutarik, ezta chantillyrik ere (60ko hamarraldian hasi ziren era horretakoak), eta orain horiek dira gustukoenak etxe guztietan (Espainian kontsumitzen diren errosken % 80k gutxienez, chantillya izaten dute).
Gezurra badirudi ere, ez da zaila etxean Errege-erroska egitea, are, dituen kaloriak pixka bat murrizteko ere aprobetxa daiteke. Hona hemen Errege-erroska osasungarrixeagoa egiteko 5 truku:
- Irin integrala: Gari-irin zuri finduaren ordez, erabil ezazu irin integrala. Beste aukera batzuk ere badaude: olo-irina, kinoa-irina edo zekale-irina.
- Esneki gaingabetuak: Esne osoaren ordez, esne gaingabetua. Landare-edariren bat ere erabil daiteke.
- Zuringoak baino gorringo gehiago: Arrautza osoak erabili beharrean, erabil itzazu arrautza-zuringo gehiago. Adibidez, lau zuringo eta gorringo bakarra.
- Oliba-olio birjina estra, gurinaren ordez: Oliba-olio birjina estrak ondo jasaten ditu tenperatura altuak, eta kalitate hobeko koipeak ditu, baita beste onura batzuk ere.
- Azukrearen ordez, beste gozogarri batzuk: Ez ezazu erabili azukrea, eta goza ezazu erroska frutak (bananak, datilak, koko-olioa) edo edulkoratzaile naturalak erabilita, hala nola stevia, panlea edo agabe-jarabea.
Dagoeneko badituzu Errege-erroska egiteko errezeta tradizional honi aplikatzeko pista batzuk; beraz, sor ezazu postre erakargarri honen bertsio pixka bat osasungarriagoa.