
Trukuak/Aholkuakrukuak, aholkuak
Nola zuritu gaztainak, saiakeran hil gabe
Horren osasungarria eta udazkenean tipikoa den fruitu honek benetako buruhausteak sor diezazkiguke zuritzerakoan. Gida xehatu honetan, urrats bakoitza aztertuko du, hasierako ebakia egiten diogunetik zuritzen dugunera arte, prozesua erraztuko diguten teknikak ezagutzeko.
1. Urratsa: Hasteko eta behin, egin Ebaki Zehatz bat
Kozinatu baino lehen, egin ebaki zehatz bat gaztaina bakoitzaren goiko aldean. Horri esker, azala errazago askatuko da egosketa-prozesuan. Erabil ezazu aizto zorrotz bat, eta egin “X” formako ebaki txiki bat gaztainaren zati borobilean.
2. Urratsa: Sar itzazu ur berotan
Behin ebakiak egin ondoren, sar itzazu gaztainak ur berotan, 15 bat minutuz. Urrats honetan azala biguntzeaz gain, gaztainak egosketan zehar errazago ireki daitezen lagunduko du.
3. Urratsa: Erre edo kozinatu
Labean erre ditzakezu, edo zartagin batean kozinatu. Erreta, txigortu aroma eta zapore goxoa izango dute gaztainek; baina aukera azkarragoa izan daiteke zartagin batean kozinatzea.
4. Urratsa: Eta, zergatik ez, lurrunetan egos ditzakegu
Gaztainak kozinatzeko beste aukera bat da lurruna erabiltzea. Jar itzazu gaztainak lurrunetarako saski batean, irakiten dagoen uraren gainean, eta kozina itzazu 15-20 bat minutuz. Lurrunari esker, modu naturalean askatuko da azala mamitik.
5. Urratsa: Gaztainak zuritzeko ordua!
Behin kozinatu ondoren, atera itzazu gaztainak berotatik, eta utz itzazu minutu batzuez, hoztu daitezen. Orain dator unerik zirraragarriena: gaztainak zuritzeko unea! Erabili hatzak edo laban txiki bat azala kentzeko, “X” formako ebakitik hasita. Nabarituko duzu nola erraz askatzen den gaztainaren mamia.
Eta voilà! Orain gaztainak zuritzeko artea menderatzen duzunez, neguko produktu goxo honetaz gozatzeko moduan zaude.