
Elikadura
Meloia: gozoki naturala, freskoa eta oso osasuntsua
Kukurbitazeoen familiako (luzokerra, kuia, angurria, kuiatxoa) landare igokari baten fruitua da meloia. Landare erraldoien taldekoa da, eta hainbat barietate daude: azal berde, hori, laranja edo zurikoa, eta gainazal laua edo ildaskatua duena. Badirudi Afrikan eta Erdialdeko Asian duela jatorria. Erromatarrek hedatu zuten Mediterraneo aldean.
MELOIA KONTSUMITZEAREN ONURAK
- Kaloria gutxi dituenez, ezin hobea da argaltzeko dietetan.
- Kaloria gutxiko gozoki osasuntsua da, otordu artean mokadu bat jateko apropos-aproposa, asetasun-sentsazioa ematen baitu. Oso aukera osasuntsua da haurrei askarian emateko gaileten, litxarrerien, zizka-mizken eta opilen ordez. Freskoa eta gozoa izanik, oso gogokoa du jendeak.
- Arteria-presioa eta bihotz-maiztasuna kontrolatzen laguntzen du, potasio ugari baitu.
- Ur asko duenez, oso freskagarria eta urtsua da. Propietate detoxifikatzaileak (hondakin toxikoak desagerrarazten dituztenak)eta diuretikoak ditu. Meloi-irabiakia eginez gero, baraurik kontsumi daiteke, otorduen aurretik edo baita arratsaldean ere, jangura gutxitzeko.
- C eta A bitamina ugari dituenez, zahartzearen eta erradikal askeen aurkako propietate antiinflamatorioak eta antioxidatzaileak dauzka.. Bihotz-hodietako arazoak eta zenbait tumoreren sorrera prebenitzeko egokia da, beraz.
- Zuntzean aberatsa izaki, heste-igarotzea erregulatzen laguntzen du.
- β-karotenoetan aberatsa denez (adibidez, luteina eta zeaxantina, zeinak erretinan xurgatzen baitira), iragazte-propietateak areagotu egiten dira, eta makulako endekapenetik babesten du.
OSAERA NUTRITIBOA
- Kaloria-ekarpen baxua: 36 Kcal /100 g
- Ura: % 90
- Proteinak eta koipeak: ia ez du batere.
- Karbohidratoak edo azukreak: % 9
- Zuntza: % 1
- Mineralak: batez ere, potasioa (228 mg) eta magnesioa (10 mg). Sodioan aberatsenetakoak diren frutetako bat da (10 mg, jakinik frutaren sodio-kantitatea, batez beste, 4 mg dela).
- Bitaminak: C bitamina (18 mikrogramo, hots, egunean gomendatzen denaren % 61), A bitamina edo β-karotenoak (3 mikrogramo, hots, gomendatzen denaren % 68) eta K bitamina (2,9 mikrogramo).
![]() |
Dra. Marta Aguirre. Nutrizioa y Medikuntza estetikoa |
BM Supermerkatuetan, Selecta markako meloia dugu. Uztaila eta iraila artean da hura kontsumitzeko garairik onena. Selecta meloiaren bereizgarria hau da: heltze-kontrol zorrotz bati jarraitzen dio, BRIX gradutan, zeinak fruktosa-kantitatea adierazten baitu.
Meloiak urte osoan egoten dira, nahiz eta Selecta markakoak ez izan: maiatzetik urriaren amaierara arte, Espainiakoak, eta, azarotik apirilera arte, Brasilgoak.
BM Supermerkatuetan, meloia erdibituta edo kantitate txikiagoan eros daiteke, bezeroaren beharren arabera.
Gogoan izan gomendioak: fruten eta barazkien bost anoa jan behar dira egunean; beti produktu freskoak eta garaikoak kontsumitu behar dira, eta orain da meloiaren garaia!