
Sasoiko produktua
Ganbak vs otarrainxkak: behin betiko aurrez aurreko bat biak bereizteko
Askotan izen bera erabiltzen dugu krustazeo biei erreferentzia egiteko, forma aldetik ezaugarri berdinak dituztelako eta begi hutsez erraz nahas daitezkeelako; izan ere, biek dituzte hamar hanka eta gorputz luze bat. Hala ere, ez dira berdinak. Espezie asko daude, eta horrek zailtasunak sortzen ditu bereizteko orduan.
Hauek dira ganben eta otarrainxken arteko alderik nabarmenenak:
- Tamaina. Agian hori da elkarrengandik bereizteko ezaugarririk garrantzitsuena. Horrela, ganbak otarrainxkak baino txikiagoak dira eta hamar zentimetro inguruko tamaina dute, otarrainxkak izan ditzakeen hogei zentimetroen aldean.
- Kolorea. Ganba gordinen kolorea arrosa laranja da; otarrainxka gordinek, berriz, tonu zurbilagoa dute, grisera tiratzen dute eta kolore arrexkako zainak izan ditzakete.
- Gorputzaren forma. Ganbak, oro har, otarrainxkak baino kizkurrago du gorputza, zuzenago baitu.
- Haragiaren ehundura. Ganba otarrainxka baino askoz mamitsuagoa da. Ezaugarri horren ondorioz, sukaldaritzan oso elikagai preziatua da.
- Prezioa. Ganben prezioa otarrainxkena baino handiagoa izan ohi da.
Propietate nutrizionalei dagokienez, ia ez dago alderik haien artean. Elikadura Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Elkarteak (AESAN) duela urte batzuk krustazeoen zati ilunak ez jateko gomendioa argitaratu zuen, normalean burua, kadmioaren metaketagatik, metal astuna harkaitzetatik, sumendietatik, industria-isurketetatik eta abarretatik datorren giroan dagoelako. Metal horren metaketa, merkurioarekin gertatzen den bezala, kaltegarria da osasunarentzat. Hala ere, ilarak neurriz kontsumitzeak ez dakar arriskurik eta propietate onuragarriak dakartza.
Ganbak eta otarrainxkak: ezkutatzen duten on guztia
- Proteinak: energia ematen dute eta gainera, ez dute karbohidratorik. Proteinak gure organismoan funtsezko funtzioak dituen makronutriente bat dira, hala nola muskulu-uzkurdura, pH-aren mantentzea, odoletik oxigenoa garraiatzea, etab.
- Omega 3: ganbak eta otarrainxkak kolesterol-kontzentrazio handiagatik seinalatu dira. Hala ere, omega-3 gantz-azido ugari ere ematen dituzte, eta horiek funtzio kardiobabeslea betetzen dute, HDL kolesterola (kolesterol ona) handitzen baitute eta triglizeridoak murrizten baitituzte.
- Antioxidatzailea:astaxantina dute, krustazeo horiek kontsumitzen dituzten algetan dagoen antioxidatzailea. Selenioa ere badute, botere antioxidatzaile handiko minerala. Biek laguntzen dute erradikal askeen ondorio kaltegarriak arintzen.
- Iodoa: ganba edo otarrainxka errazio batek mineral horren eguneroko gomendioaren erdia baino gehiago ematen du. Iodoak hormona tiroideoen ekoizpenean parte hartzen du eta horiek, aldi berean, metabolismoa kontrolatzen dute, haurdun dauden emakumeen garunaren, hezurren eta fetuaren garapenean parte hartuz.
- Mineral gehiago:fosforoa, zinka, kaltzioa eta magnesioa nabarmentzen dira. Fosforoa eta kaltzioa hortzen eta hezurren parte dira, eta, gainera, osteoporosia prebenitzen dute. Zinkak, bestalde, zauriak orbaintzen laguntzen du, eta immunitate-sistema indartsu mantentzen du magnesioarekin batera, muskuluen eta nerbioen funtzionamendu normalean parte hartzen baitu.
Rocío Narbaiza: Farmazialaria & Nutrizionista |