Zure kontua

  • Konektatzen...
BM SUPERMERCADOS

AKTUALITATEA

1. argazkia

Elikadura osasungarria

Ahuakate salmorejoa: Kordobako salmorejoaren egokitzapen osasungarri eta erraza

Kordobako salmorejoaren egokitzapen bat dakarkizuet, ogia ahuakatearekin ordezkatzen duena eta, beraz, zeliakoentzat edo glutenarekiko intolerantzia motaren bat dutenentzat ere egokia dena.

Apuntatu osagaiak:

  • 500 g tomate
  • Ahuakate heldu 1
  • Baratxuri ale 1
  • 50 mL oliba-olio birjina estra
  • 15 mL Jerezko ozpin (aukerakoa)
  • Gatza (gustura)

Zuritu tomateak eta kendu erdia. Zuritu ahuakatea eta kendu hezurra, eta, azkenik, zuritu baratxuria ere. Gehitu tomateak, baratxuria eta ahuakatea irabiagailuko edalontzira, ozpinarekin batera -nahi izanez gero- eta gatzarekin batera, eta astiro irabiatu. Purea daukagunean, oliba-olio birjina gehigarria gehitzen diogu, testura homogeneoa lortu arte. (Aholkua: likido gehiegi geratzen bazaizue, tomateek ur asko dutelako, aguakate erdi gehiago gehi dezakezue).

Amaitzeko, urdaiazpiko serranoa, arrautza egosia,  cherry tomatetxoak edo otarrainxka zatituak gehitu daitezke.


Zer ematen digu salmorejo horrek?

Plater honen onurak asko dira:

  • Bitaminen iturria: horien artean C, E, B1 B6 bitamina eta betakarotenoa nabarmentzen dira, edo A probitamina bezala ezagutzen duguna, gure organismoan biltegiratzen dena eta A bitamina bihurtzen dena gure azalak edo gure begiek eguzkitik babestu behar dutenean. B taldeko bitaminak garrantzitsuak dira energia lortzeko eta osasun immunologiko egokia mantentzeko, eta E bitaminak funtzio batez ere antioxidatzailea du.
  • Antioxidatzaileen iturria: E bitaminaz gain, tomateak likpeno kantitate handiak ematen ditu, antioxidatzaile oso indartsua, E bitaminak baino gehiago. Likopenoak zahartze goiztiarra saihesten du, Alzheimerra bezalako gaixotasunetatik babestuz.
  • Gantz osasungarrietan aberatsa: fruta gehienetan ez bezala, ahuakateak karbohidratoetan baino koipe gehiago du, eta, gainera, dituen koipeak batez ere monoinsaturatuak dira, bereziki azido oleikoa, ezaugarri kardiobabesleak dituztenak, arterietan ateroma-plaken eraketa atzeratzen baitu (aterosklerosia).
  • Mineraletan aberatsa: magnesioa, potasioa eta burdina nabarmentzen dira. Magnesioa garrantzitsua da potasioarekin batera muskuluen uzkurtzean, baina hezurren parte ere bada eta proteinak sortzen laguntzen du. Burdinak, bere aldetik, oxigenoa odoletik garraiatzen du, muskuluei oxigenoa emateaz gain, eta hormona eratzeko prozesuetan parte hartzen du.

Salmorejoaren aldaera hau probatzera animatzen zara?

  Rocío Narbaiza: Farmazialaria & Nutrizionista