
Haurrak
Urtebetetze osasungarriak eta koloretsuak sasoiko frutekin
Txikien urtebetetzeak azukredun produktuez josita egoten dira, esaterako litxarreriak edo cupakes, eta aperitibo gazien tonak, besteak beste “ezinbesteko” patata frijitu poltsa. Baina, benetan ez al dago produktu hauek ez diren bestelako aukera osasungarririk?
Nutrizionistek gomendatzen dute elikagai nutritiboak eta energetikoak hartzea, eta batez ere jaten dugun azukrea eta gantzak kontrolatzea. Zergatik ez ditugu fruta freskoak sartzen txikien urtebetetzetan litxarreria osasungarrien moduan? Batzuk oso gozoak eta freskagarriak dira eta primeran egiten dute bat jai-giro batekin. Eta sasoikoak badira, hobe!
Aukerak askotarikoak dira; fruten txitxi-burruntzietatik, smoothies, irabiatuak, fruta tartak, izozkiak,.. Noski; begietatik sar daitezen, garrantzitsua da itxura dibertigarriak eta koloretsuak edukitzea. Idatzi zenbait ideia!
- Txitxi-burruntziak. Egiteko oso errazak dira. Galleten ebakitzaile bat erabili dezakezu itxura dibertigarriak emateko: izarrak, bihotzak, hartzatxoak… Nor jasan dezake hartz samur bat ez jatea!). Nahastu fruta desberdinak: kiwi eta mandarina gajoak; mahatsak eta laranjak; banana eta sagarra; haurrak liluratuta utziko dituzu kolore, zapore eta ehunduren konbinazioarekin. Osasuntsuez gain, oso gozoak daude!
- Fruten lepokoa. Bai, aditu duzun bezala! Oso ideia orijinala da. Horiek euren lepokoa osatzeaz arduratuko dira. Zoragarri pasako dute fruta zatiak lotzen. Zuloak egin beharko dituzte fruta zatietan edo osorik dauden frutetan, ondoren, kotoizko hari bat fruta zeharkatuz joateko, oso lepoko ikusgarri bat sortu arte. Ideia gustatze zaizu?
- Smoothies. Oso aukera aberatsa, kaloria gutxiekin. Horrez gain, asegarriak dira eta zuntza eta bitaminak ditu. Komenigarria da esne katilu eta jogurt bat askotariko fruta katilu erdiarekin nahastea, adibidez, banana eta sagarra; udarea, sagara eta mahatsak; pomelo, kiwi eta banana. Koloreak gustuen arabera!
- Gelatina frutekin. Limoi, marrubi edo laranjazko gelatina bat osatu dezakezu eta fruta zatitxoak sartzea. Bitamina dosi ona edukiko duzu! Oso erraz prestatzen da: zuritu eta moztu fruta zati txikietan. Bestalde, gelatina zorro bat bota irakiten dagoen 250 ml ur gainean, eragin ondo disolbatu arte eta bota baso bat ur hotz nahasketara. Ondoren, sartu fruta gelatinan eta bota ontzi batera. Erreserbatu hozkailuan 6 edo 7 orduz eta, voilà!
- Fruta poloak. Izozkiak izugarri gustatzen zaizkie, horregatik, oso aukera osasungarria da sasoiko frutarekin egiten dituzunean. Horretarako, moztu fruta xerra finetan eta bota anana, sagarra, kiwi eta mahats zuku naturala, etab. Molde batzuk beharko dituzu izozkailuan sartzeko eta ordu batzuen ondoren, jateko prest egongo dira.
- Fruta tarta. Postre zoragarria izateaz gain, haurrek fruta jateko aukera ezin hobea da. Hori egiteko zera erabili daiteke: ore hautsitako oinarri bat, krema leun bat (azukre gutxirekin) eta sasoiko fruta freskoen zati gozoen estaldura: mandarina, laranja, kiwi, kaki, mahatsak, sagarra, udarea… Ezingo dute kolore anitzeko tarta ez jatea!
Tarta? Bai, baino osasuntsuagoa…
Aukera interesgarria da, tarta bat delako, baina osasuntsuagoa, txokolatea, cookieak, litxarreriak, etab. barne hartuta. Fruta tarta gozo bat prestatzeaz ari gara, eta horrez gain, zure txikiekin partekatzeko sukaldean ondo pasatzeaz.
Prestatzeko oso erraza da: jarri orea tartarak molde batean – aurretiko laberako paperarekin estalita-. Hondoa eta alboak estali ondoren, orea sardexka batekin zulatu behar da, labean sartzerakoan burbuilarik ez egiteko. Ondoren, labea aurretik berotu 180ºC tenperaturan eta sartu moldea 20 minutuz inguru. Ondoren, kendu eta hozten utzi behar da.
Krema egiteko: irabiatu 3 arrautza gorringo arto irinarekin eta 140 ml esnearekin. Beste aldetik, burruntzali batean 350 ml esne jarriko dugu 60 gr. azukrearekin eta limoi azala batekin. Eraman irakitera eta bota gorringoen nahasketa. Mugitu trinkotu arte.
Azkenik, bota krema ore hautsira eta estali azalera frutekin. Fruta ez herdoiltzeko, gomendatzen da gelatina bat prestatzea gainetik botatzeko.
Kolorea jarri txikien urtebetetze meriendari, fruta freskoarekin! Aukera osasungarriena eta dibertigarriena euren festarako.
Oraindik erakargarriagoak izateko aholkuak
- Txitxi-burruntziak oraindik gozoagoak izateko eta ukitu gozo bat emateko, jogurt natural edo bustitzeko txokolate urtua jar dakieke. Super gozoa!
- Fruta izozkiak zukuarekin ordez, jogurtarekin ere egin daitezke. Izugarri gustatuko zaie ere!
- Hobe da izozkiak egiteko erabiltzen duzun zukua argia izatea (anana, sagarra, mahatsekoa..), zukua hainbat eta argiagoa izan, fruta zatiak gehiago ikusiko direlako.
- Gogoratu aurkezpena oso garrantzitsua dela, fruta izozki moduan aurkezten badizkiezu –polo makla batean jarrita- edo animalien moduan, esaterako, euren arreta erakarriko du.